Mus-Olles Bloggsida

Tillbaka till startsidan        

Här finner ni lite av varje som händer på Mus-Olles Museeum

De tio senaste inläggen visas på försättssidan, tidigare finns i spalten till höger.

Lämna gärna kommentarer & dela med er till facebook & tweeta.

 

Idag skiner solen igen!

Idag är det två veckor sedan vi öppnade museet för säsongen, två veckor med alla vädersorter, sol, regn och storm om vartannat.

Innan vi öppnade passade vi på att måla om lite, butiken har fått ny färg på väggar, fönster och dörrar. Utomhus är det nu röda dörrar och fönster, nå! det är en del fönster som inte hann bli målade, men det kommer.

Lagom till Midsommar fick vi hem de nya flaggorna, en ny svensk inne på gården, utanför blev det en svensk, Jämtlands egna flagga och den tredje är nu en samisk flagga, Mus-Olle-flaggan ska vi försöka hitta vem som levererade, den gamla var helt sönderblåst.

Idag har vi satt upp alla nummerskyltar för vår nya audioguide, den finns ännu så länge bara på svenska, men språken ska utökas med tiden, hyr en guide i kassan nästa gång ni kommer till museet, det kostar 20 kr. per person, då kan du gå i din egen takt och få mycket information.

Vi vill även göra ett slag för att det går alldeles utmärkt att besöka vårat fik utan att behöva lösa in sig, säg bara till i kassan, antingen i museet eller i caféet, så får du en speciell klisterlapp som visar att du bara ska fika. Gabriella, som ansvarar för caféet i år har lite nyheter på menyn, vad sägs om lite gubbröra, eller en varm smörgås med salami och brie-ost, nässelvåffla med böcklingröra, samt den vanliga menyn med det jättegoda hembakta fikabrödet.

I caféet finns i år också en utställning med akvarellmålningar av Conny Hernerud, Krokom, den är väl värd att titta på.

Barnaktiviteterna kommer också igång under veka 27, se mer om dessa, klicka här

Mycket pyssel och fix, men nu är vi igång!!

VÄLKOMNA!!

Eva med personal

Sommaren är kort!

Så var det gjort!

 Sista bokade bussen för i år rullar ut från parkeringen på Mus-Olles. Själv står jag kvar och undrar lite vart tiden tog vägen… Vi öppnade ju bara härom veckan. Eller?

Mycket roligt och minnesvärt finns kvar i minnesbanken efter den här sommaren. Nummer ett på listan ligger nog när SVT kommer och meddelar att Mus-Olles museum blivit utvalt till Sveriges knasigaste museum. Det tog någon dag att få in det i huvudet. Det var stort! Ett stort TACK till svenska folket som både nominerat och röstat fram oss!!

Nya arbetskamrater som jag hoppas kommer tillbaka nästa år.

 

Alla barnaktiviteter på onsdagarna som, trots väder och vind, dragit hit barn som tovat, fixat med trådslöjd, återbrukat, tittat på kaninhoppning, trollbundits av Bredbytrollen och kämpat i 4-kamp med Mus-Olle.

 

Mässingskvartetten som spelade så pampigt ute i paviljongen och en fin gudstjänst ute i solen.

Det tillsammans med alla besökare från när och fjärran har varit in till oss, gjorde min sommar. Det enda som saknades var den riktiga sommarvärmen.

Men… man kan inte få allt ;)

Tack för denna sommar och jag hoppas vi ses i någon form på JULMARKNADEN den 12/11 2017

Antingen som utställare eller som besökare.

 

Eva Toresson

 

Din Rubrik

 

Wanja Palmqvist och Torsten Gavelin på besök.

 

Wanjas mormor Anna var syster med Olle och Wanja kommer ihåg honom väl.

 

Idag lördag den 19 aug -17 har vi haft trevligt besök av Torsten och Wanja. Wanjas mormor Anna var syster med Olle. Det blev en trevlig fikastund då Wanja berättade om sina minnen av Olle.

När han kom på besök i varannan vecka då han cyklat till Nälden för att handla och skaffa frimärken. Han köpte bröd som kanske blivit lite gammalt, köpte köttrenset som fallit ner under kvarnen då man gjorde köttfärs och han cyklade förbi spinneriet och för att kunna få frimärken. Han var förbi för att se om handlarn hade fått in något nytt godis för att utöka sina samlingar. 

Hon växte upp med orden att ”Olle var ingen dumskalle”. Han som snickrat sina montrar själv, läst in sig på saker som man inte anade förrän man hittade inköpta foldrar efter att han gått bort, bland annat om stjärnorna. Han var en levnadskonstnär som när pensionen kom fick det bättre ställt än han hade de åren han jobbade med fisket och museet.

Tack för den trevliga stunden som jag och några av de andra besökarna fick ta del av. //Cathinka

Luffarslöjd med Anette, Krokpärla Luffarslöjd.

Det kom ungefär 35 barn för att vara med på luffarslöjden men skapandet engagerade både barn och vuxna. Fint väder och fika för barnen  ingick.

En av besökarna  berättade om minnen från barndomen. När han gick i skolan kom det förbi en man med kluriga pyssel i ståltråd. Det drog uppmärksamhet från lektionerna och lärare fick ibland säga ifrån på skarpen för att koncentrationen skulle läggas på skolarbetet.  Han som berättade var en av dem som gärna var först på plats för att hinna köpa ett av dessa ”pussel”.

   

För att se fler bilder från arrangemanget klicka här

Tovning för barn & ungdomar hos Mus-Olles!

 

I onsdags var det dags att tova med barnen på Mus-Olles. Ca 15 barn, med föräldrar trotsade den kalla vinden. Det tovades fjärilar och blommor i alla möjliga, härliga färgkombinationer. Det blev härligt trångt runt borden. Till nästa år så får vi hoppas på lite varmare väder. Alla barnen fick fika efteråt.

  

  

 

Långväga besök på Mus-Olles!

Idag fick Mus-Olles museum långväga besök från Peru, mycket imponerande guidning av Cathinka Qvenild, där informationen snabbt översattes av Lizzie Tan, som numera är bosatt i Östersund, dotter till Doris Roca & Walter Tan, som gästat Sverige med vännen Ada Meza Rojo, lovade återkomma vid nästa besök i Sverige. Welcome back!
Från vänster på fotot: Lizzie, Doris, Ada & Walter

Oväntat besök på muséet! Dags för Gevalia?

Oväntat besök på muséet. – Dags för Gevalia?

 

 Idag blev det ingen vanlig dag. Jag fick ett telefonsamtal från en reporter från SVT på förmiddagen. Dom ville komma och göra ett repotage. Hon sa inte vad det gällde, men jag tog ju för givet att det skulle handla om vår kommande utställning ”Mus-Olle fortsätter samla”.

Jag och Cathinka öppnade gården och de första gästerna släpptes in. Solen sken och det är ju skönt, men det är inget väder när folk vill titta på gamla grejjor… Det brukar vara lite lugnare sådana dagar.

Till slut kom tjejjerna från SVT. Jag såg att dom lagt en bukett fina rosor på en bänk. Men fortfarande hade vi ingen aning om vad de ville intervjua oss om.

Helt plötsligt tar hon som inte håller kameran ett stadigt tag i ros-kvasten och stegar fram mot oss och gratulerar till priset av ”Sveriges knasigaste museum”. Svenska folket har fått komma med egna förslag och sedan fått rösta vilket som är knasigast. Mus-Olles museum vann med god marginal!

Undrar hur man såg ut? Som ett jättestort frågetecken antagligen. Jag blev faktiskt väldigt tagen. Kände hur tårarna kröp upp i ögonvrån. Det här kändes stort. Väldigt stort.

 

Reportertjejjerna intervjuade både mej och Cathinka, filmade och tog bilder. Samtidigt så kom det ju fler gäster också och de måste ju tas omhand.

Ett par som var på plats skrev i gästboken, jag blev oerhört glad över dessa ord. Tack!

 Imorgon tar vi nya tag. Det ska bli lite sämre väder, så då borde det komma fler människor till oss på Mus-Olles.

Välkomna!

// Eva

Se även reportaget från SVT klicka här

Mus-Olles dag!

Sommarens barnaktiviteter på Mus-Olles museum avslutades i onsdag med att man fick chansen att träffa museéts grundare. Ja Mus-Olle var själv på plats och ville påkalla uppmärksamheten kring att hans livsverk faktiskt fyller 110 år i år. Därför hade det anordnats en mångkamp för barnen i Olles anda. Man fick lära sig mer om Olle genom att kasta stora råttor i plåthinkar, leta dubbletter av knappar, sätta Olles mustasch på rätt plats och försöka pricka tändsticks-
askar med pilar. Ett stort antal barn gav sig med liv och lust in i kampen och alla belönades med pris efter åt och saft med bulle. De som var över femton år fick en liten lektion av Mus Olle där han sturskt konstaterade att han lever vidare så länge hans museum är öppet för besökare och han skickade också med besökarna en uppmaning att själva samla något och att det kanske kan bli ett museum i framtiden.
Dock menade Olle att det kan ta lite tid innan man kommit upp i hans klass med över 150 000 föremål.

Klicka här för att se fler bilder från dagen.Nästa evenemang på museét äger rum lördag den 27 augusti kl 13 då Messingorkestern kommer och ger en timslång konsert med musik som man gärna lyssnade till under Brunnsepoken i Sverige.

Täljningskurs för unga!

Det kom 12 barn till Mus-Olles för att lära sig att tälja med Susann Myrenhammar. Vädret var strålande och några barn höll ut väldigt länge. Klicka på bilden nedan så kommer ni till fler bilder med bildkommentarer.